Παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου Αχιλλέα Παπακώστα
Στο πλαίσιο της παρουσίασης εικαστικών καλλιτεχνών στο 3ο εργαστήριο Ζωγραφικής έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τον ζωγράφο Αχιλλέα Παπακώστα την Πέμπτη 11/12 στις 11.30 στον χώρο του εργαστηρίου.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η συνεχής πάλη μεταξύ θέματος και ζωγραφικού μέσου. Εικόνες ονειρικές, αινιγματικές, μετατοπίζουν το θέμα δραστικά, σχολιάζοντας συνάμα τη σχέση ανθρώπου και φύσης, τεχνητού χώρου και φυσικού τοπίου, όσο και την αδιάκοπη περιπλάνηση του μοναχικού ανθρώπου σ’ έναν άγνωστο τόπο. Εδώ το θέμα παύει να υφίσταται ως πρωταγωνιστής· γίνεται ο μηχανισμός που οργανώνει τα ζωγραφικά μέσα. Τα έργα αναδεικνύουν ένα ιδιότυπο προσωπικό ύφος, όπου χρωματικές τονικότητες, αυστηρά όρια, καθαρές παραθέσεις, συνθετικές ισορροπίες, ρυθμοί και αντιστίξεις λειτουργούν κατευναστικά. Η ανάγνωση των έργων είναι απαλλαγμένη από ισχυρές τονικές αντιθέσεις, όσο και από κάθε θόρυβο και κατακερματισμό, προκειμένου να διαφυλαχθεί μια εικόνα ιαματική.
«Σε όλα τα έργα του Παπακώστα, η αφαίρεση είναι μεν οριακή, αλλά ποτέ απόλυτη: ανεπαίσθητα παύεται σ’ ένα κρίσιμο σημείο. Βήμα κάνεις περαιτέρω και φτάνεις στην πλήρη εξάχνωση του θέματος· βήμα λιγότερο, κι έχεις τον φόρτο μιας περιττής αναπαραστατικής πληροφορίας. Τέτοια ισορροπία μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης συνιστά ένα non plus ultra, σημείο έσχατο, όπου διασώζεται μεν το αποτύπωμα της υλικότητας, αλλά δίχως το βάρος της ύλης. Το διακύβευμα του Παπακώστα μοιάζει να ’ναι το εξής: μπορείς να φτάσεις στο ζενίθ του φωτός χωρίς ν’ αφανιστεί εντελώς η υλικότητα; Δεν γνωρίζω, εάν η τέχνη έχει κάποια «δουλειά» να επιτελέσει σε αυτόν τον κόσμο, ωστόσο, τέτοια έργα ανακαλούν μια καταγωγή που λησμονήθηκε στην πορεία ― έναν κόσμο, που υποψιαζόμαστε πως όντως υφίσταται και τον οποίο, πράγματι, είναι αδύνατον να επινοήσουμε με τεχνητά μέσα».
(Νικήτας Σινιόσογλου, Συγγραφέας, Δρ Φιλοσοφίας Cambridge University)

