Η Σχολή των Ιωαννίνων – Έργα φοιτητών του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην γκαλερί «Τεχνοχώρος»

Η Σχολή των Ιωαννίνων
Έργα φοιτητών του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην γκαλερί «Τεχνοχώρος»
Εγκαίνια: Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, 20:00
Διάρκεια: Τρίτη 17 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2025
Το Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η γκαλερί «Τεχνοχώρος» παρουσιάζουν από τις 17 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2025, την έκθεση «Η Σχολή των Ιωαννίνων», σε επιμέλεια του ζωγράφου και επίκουρου καθηγητή του τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του.
Η γκαλερί «Τεχνοχώρος», στοχεύοντας στην υποστήριξη των νέων δημιουργών και στην ενίσχυση της προβολής του έργου τους στην εικαστική σκηνή των Ιωαννίνων, υποδέχεται το Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο χώρο της Ζυγομάλλη 16 μεταφέροντας την έκθεση που είχε φιλοξενηθεί πρώτα στο ιδρυμα «Η Άλλη Αρκαδία» στην Φωκίωνος Νέγρη 16, στην Κυψέλη Αθηνών. Η «Σχολή των Ιωαννίνων» συγκεντρώνει πάνω από δεκαπέντε έργα σπουδαστών του εργαστηρίου, τα οποία αναδεικνύουν τις ποικίλες εκφραστικές δυνατότητες της χαρακτικής ως σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών – από την ξυλογραφία μέχρι τη χαλκογραφία – καθώς και την ένταξη των χαρακτικών τεχνικών στη δημιουργία ζωγραφικών έργων, η έκθεση αποκαλύπτει τη δημιουργική ποικιλία και την τεχνική αρτιότητα της χαρακτικής.
Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος στο κείμενο που συνόδευσε το έντυπο υλικό της έκθεσης στην Αθήνα: «Η χαρακτική, ξεπερνώντας τη στενή έννοια της αναπαραγωγής αντιτύπων, παρουσιάζεται εδώ ως μια βαθύτερη διαδικασία που αναδεικνύει τη σημασία του σχεδίου, της τεχνικής αρτιότητας και του metier, της «κουζίνας» των υλικών και των τεχνικών, στην καλλιτεχνική πράξη. Η έκθεση αποτυπώνει επίσης την προσπάθεια σύζευξης δύο φαινομενικά αντίθετων κόσμων: της λαϊκής ποπ κουλτούρας, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους δημιουργούς, και της ακαδημαϊκής γνώσης που μόνο μια Σχολή Καλών Τεχνών μπορεί να προσφέρει. {…}. Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της δημιουργικής πορείας, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον της χαρακτικής.»
Συμμετέχουν: Ιωσηφίνα Αργυρού, Ευάγγελος Βούλγαρης, Δανάη Γιαννοπούλου, Ξένια Γιαννουλάτου, Κωνσταντίνος Γκίκας, Χρυσοβαλάντω Γρηγοριάδου, Αφροδίτη Γρηγορίου, Φωτεινή Διαμαντοπούλου, Λουκάς Θεοχάρους, Ιωάννης Καραγιαννόπουλος, Χριστίνα Κουσίδου, Αντώνιος Κουφαλέξης, Άννα Μήτση, Φιλοθέη Μπίντα, Μαρίνα Παππά, Σοφία Παππά, Βασιλική Σιαταρά, Φώτης Ρένος Σίνος, Αναστασία Σκατζή, Μαρία Σπανάκη, Ματίνα Τασατζή, Ναυσικά Τσιαρτσιώνη
Διεύθυνση
Γκαλερί «Τεχνοχώρος»
Ζυγομάλλη 16
45332 Ιωάννινα
210-8824681
Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Τέταρτη, Σάββατο 9:30-14:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30-14:30 & 17:30-21:00
Ελεύθερη είσοδος
Επιμέλεια
Δρ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
Ζωγράφος
Επίκουρος καθηγητής
Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων