http://www.arts.uoi.gr

ΣΜΥΡΗΣ Γιώργος

2013/14

 

Επίκουρος Καθηγητής
Ιστορία της Αρχιτεκτονικής

 
Γενικές πληροφορίες     Επικοινωνία     Curriculum     Δημοσιεύσεις     Μαθήματα     Υλικό διδασκαλίας
Μάθημα: "Ιστορία της αρχιτεκτονικής IΙ"

ΣΤΟΧΟΣ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στόχος του μαθήματος είναι η γνωριμία και εξοικείωση με την αρχιτεκτονική από την Αναγέννηση μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική δημιουργία εξετάζεται στο πλαίσιο των κοινωνικών και πολιτικών δομών που χαρακτηρίζουν κάθε εποχή. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες και τις παραμέτρους που σηματοδοτούν πολιτισμικές αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο αυτές καταγράφονται στην αρχιτεκτονική. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία της διεθνούς αρχιτεκτονικής του 18ου , 19ου και 20ου αιώνα. Η γενική προσέγγιση είναι θεματική και συγκριτική. Ιδιαίτερο κεφάλαιο του μαθήματος αφορά στην εμφάνιση  του «διεθνούς στυλ» και την κρίση  μοντέρνου  αρχιτεκτονικού κινήματος. Τα υπό ανάλυση ζητήματα αφορούν αισθητικές  τεχνικές και κατασκευαστικές παραμέτρους.

Τρόπος διδασκαλίας: θεωρητικά μαθήματα με την προβολή διαφανειών και επισκέψεις αρχιτεκτονικά έργα της περιοχής.
 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κατά την διάρκεια του μαθήματος αναπτύσσονται ζητήματα σύμφωνα με την παρακάτω διάρθρωση:

- Αναγέννηση, Μανιερισμός και Μπαρόκ στην Ιταλία.

- Αναγέννηση, Μανιερισμός και Μπαρόκ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

- Η επιστροφή στον Κλασικισμό.

- Η Αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, όπου αναλύονται ζητήματα σχετικών με την Επαναστατική αρχιτεκτονική, τον Ρομαντικό κλασικισμό, τον Ιστορισμό, τον Εκλεκτικισμό, τα έργα των Μηχανικών, την σχολή του Σικάγου και την αρχιτεκτονική της Art Nouveau.

- H Αρχιτεκτονική της περιόδου 1900-1940 όπου αναλύονται ζητήματα σχετικών με τις αναζητήσεις της αρχιτεκτονικής μέχρι το 1920, την «Σχολή της Βιέννης», την γερμανική συμβολή, τον Perret και την εξέλιξη του κλασικού ορθολογισμού, τη σχολή της Γλασκώβης, τον ευρωπαϊκό εξπρεσιονισμό, το Bauhaus, το De Stijl και το Esprit Nouveau.

- H Αρχιτεκτονική της περιόδου 1940-1990.

Λέξεις κλειδιά του μαθήματος: Ιστορία, αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονικός ρυθμός, Κλασικισμός, μοντέρνα αρχιτεκτονική, Ιστορισμός.

 
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ι

1. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΕΛΙΚΟ 1
ΦΡΑΣΗ: Η Αρχιτεκτονικήτης Αναγέννησης στην Ιταλία. Φλωρεντία, Ρώμη. Μιλάνο, Τορίνο, Βενετία. Μανιερισμός στην Ιταλία.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Αναγέννηση, Φλωρεντία, Μέδικοι, Βιτρούβιος, Παλάτσο,Μπρουνελέσκι, Μασάτζιο, Αλμπέρτι, Μιχαήλ Άγγελος, Ρώμη, Μπραμάντε, Αγιος Πέτρος, Ραφήλ, Σανγκάλλο, Βαζάρι, Σανσοβίνο, Παλάντιο.

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΕΛΙΚΟ 2
ΦΡΑΣΗ: Η Αρχιτεκτονική της Αναγέννησης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γαλλία, Γερμανόφωνες χώρες, Ισπανία,Αγγλία. Ο Μανιερισμός στην Ευρώπη
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Γαλλία, Λίγηρας, Ισπανία, Εσκοριάλ,plateresque,Machuca, Γρανάδα, Manueline, Λισσαβώνα, Ολλανδία, German Renaissance Architecture , English Renaissance.

3. ΜΠΑΡΟΚ
ΦΡΑΣΗ: Το μπαρόκ στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μεταρρύθμιση, Αντιμεταρρύθμιση.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Martin Luther, Κοινωνία του Χριστού, Αντιμεταρρύθμιση, Ιησουίτες, Μπερνίνι, Σίξτος 5ος, Μπαρότσι, Μπορομίνι, Μαντέρνο, Λογγένα, Βιέννη, Πράγα, Mansart, Λονδίνο, Άγιος Παύλος.

4. 18-20 ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΦΡΑΣΗ: Η Τεχνοτροπία. Η Βιομηχανική επανάσταση και η επιστροφή στον Κλασικισμό. Η νέα Αρχιτεκτονική.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Τεχνοτροπία, Κλασικισμός, Εκλεκτικισμός, Ιστορισμός,Επαναστατική, Ledoux, Boullée, Άνταμ, Νεοπαλαδιανισμός, Jones, Paxton, Viollet-le Duc, Soane, Klenze, Schinkel, Beaux-Arts, Semper, Σικαγο, Baloon, Sullivan,Horta, Gaudi.

5. 20oς ΑΙΩΝΑΣ
ΦΡΑΣΗ: 1900-1920, art nouneau,συνέχεια και τέλος, Η «Σχολή της Βιέννης», Η Γερμανική συμβολή, Η «Γαλλική Σχολή», Το σιδηρομπετόν, Εξπρεσιονισμός, H ζωγραφική και η διαφάνεια, 1918-1940, Μοντέρνα Αρχιτεκτονική
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Art nouveau, Loos, Wright, Perret, Garnier, Mendelsohn, Ρατσιοναλισμός, Poelzig, Εξπρεσιονισμός, Art deco, Κυβισμός, Διεθνές στυλ, Μπαουχάουζ, Γκρόπιους, Λε Κορμπουζιέ.