Αποστολή του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης είναι να καλλιεργεί και να προάγει τις εικαστικές τέχνες με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία, να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια καλλιτεχνική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αναβαθμίζοντας την καλλιτεχνική και αισθητική τους παιδεία, να τους εκπαιδεύει στην Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης και να συμβάλλει στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Ιδρύθηκε το 2000, λειτούργησε ως σήμερα με τον τίτλο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και από το 2013 είναι ενταγμένο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με το άρθρο 63 του Ν. 4386/2016 μετονομάστηκε σε Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, με διάρκεια της φοίτησης δέκα (10) εξάμηνα και με αλλαγή των εισαγωγικών εξετάσεων σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει στα υπόλοιπα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας [εδάφιο γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄188), όπως ισχύει κάθε φορά].
Οι εγκαταστάσεις του αποτελούνται από πλήρως ανεπτυγμένα και λειτουργικά εργαστήρια (ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, διευρυμένων μορφών εικαστικής έκφρασης, video-οπτικοακουστικών τεχνών, ψηφιακών μορφών τέχνης, φωτογραφίας, κινουμένου σχεδίου, πληροφορικής, Ιστορίας της Τέχνης) κι από αίθουσες θεωρητικών μαθημάτων, προσαρμοσμένα στο αντικείμενο των σπουδών του Τμήματος με τον απαραίτητο και σύγχρονο εξοπλισμό για τη λειτουργία τους.
Από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης απονέμονται τίτλοι σπουδών μέχρι και Διδακτορικού Διπλώματος. Το πρόγραμμα σπουδών έχει καθορισμένες τέσσερις κατευθύνσεις που αναγράφονται στο ενιαίο πτυχίο ως ειδικευμένοι και σαφώς προσδιορισμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί προσανατολισμοί: α Ζωγραφική, β. Γλυπτική, γ. Πολυμέσα − Γραφικές Τέχνες, δ. Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις έχουν τη δυνατότητα της επαγγελματικής ενασχόλησης σε φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα − Πανεπιστήμια, Επιστημονικά Ινστιτούτα, Μουσεία, Πινακοθήκες − οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας την τέχνη σε μία ή περισσότερες κατευθύνσεις και ειδικεύσεις από αυτές που λειτουργούν στο Τμήμα. Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα Καλλιτεχνικά μαθήματα − Αισθητική Αγωγή, καθώς και την Ιστορία της Τέχνης, ή και να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος που επιθυμούν να ασκήσουν τη διδασκαλία της τέχνης στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς στα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα σπουδών και τον κανονισμό του Τμήματος παιδαγωγικά μαθήματα.
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουν 2017 Ω: 18:38