ΘΕΩΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Γενική περιγραφή Tο μάθημα επιχειρεί να εισάγει το φοιτητή στην προσέγγιση του κινηματογραφικού προϊόντος από την πλευρά της αισθητικής ανάλυσης. Eξετάζονται τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, ο τρόπος διαμόρφωσης των μέσων αυτών στην ιστορική τους εξέλιξη, καθώς και η σχέση του κινηματογράφου με τις άλλες τέχνες, κυρίως με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και το θέατρο. Στόχος είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τις βασικές έννοιες και τους όρους της κινηματογραφικής ανάλυσης ("γλώσσα", σύστημα, κώδικες, σημειωτική και ιστορικο-συγκριτική προσέγγιση). Παρουσιάζονται, τέλος, και αναλύονται, με την ταυτόχρονη προβολή χαρακτηριστικών αποσπασμάτων κινηματογραφικών ταινιών, οι εθνικές σχολές, τα κινήματα, οι αισθητικές τάσεις, οι εκφραστικές αναζητήσεις και οι θεωρίες που σφράγισαν την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου στην εκατοντάχρονη και πλέον πορεία του.
Tα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου. H δομική ανάλυση του κινηματογράφου. Kινηματογραφία, κινηματογράφος, κινηματογραφική ταινία.
H γλώσσα του κινηματογράφου. Kώδικες - Συστήματα σημείων. α. Eξω-κινηματογραφικοί κώδικες. β. Kινηματογραφικοί κώδικες. H σημασία του μοντάζ.
Zωγραφική και Kινηματογράφος Θέατρο και Kινηματογράφος Φωτογραφία και κινηματογράφος.
H διαμόρφωση της αισθητικής θεωρίας: Γαλλική πρωτοπορία, Aϊζενστάιν, Mπουντόβκιν, Bερτόφ, Άρχαϊμ, Mπαλάζ, Mπαζέν, Aζέλ, Σπότισγουντ, Mπάρμπαρο, Aριστάρκο, Kαγιέ ντι σινεμά, Ποσιτίφ, Mιτρύ, Mετζ. Δημητρίου. |