Ζωγραφικής|Γλυπτικής|Χαρακτικής|Φωτογραφίας|Κινουμένου Σχεδίου| Γραφιστικής|Πολυμέσων  
 

>ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

 
 


Σκοπός του εργαστηρίου Χαρακτικής είναι να διδάξει στους φοιτητές, πρακτικά και θεωρητικά, τη Χαρακτική, μία εκ των τριών πλαστικών τεχνών στις τρεις κύριες μορφές της: υψιτυπία, βαθυτυπία και επιπεδοτυπία.

Η προβληματική εδώ επεκτείνεται πέρα από το καθαρά εικαστικό μέρος, σε ζητήματα τεχνικής, μεθόδων και εξειδικευμένης γνώσης. Η γνώση αυτή θα επιτρέψει στο μαθητευόμενο να χειριστεί με δεξιότητα και πειθαρχία, εργαλεία και υλικά δύστροπα (ξύλο, χαλκό, πέτρα κ.ά), αλλά και τον τρόπο που θα κατευθύνει όλους τους γνωστούς και απροσδόκητους παράγοντες, που μας χαρίζουν μια αυθεντική δημιουργία, ένα έργο τέχνης.

Με αφορμή, λοιπόν, ασκήσεις σχεδίου και χρώματος, από φυσικό (μοντέλο) ή χωρίς φυσικό πρότυπο, γίνεται το πέρασμα στις τεχνικές της χάραξης, με σκοπό την κατασκευή της χαρακτικής πλάκας - μήτρας. Κατόπιν αυτού, οι εκτυπωτικές διαδικασίες οδηγούν στον καθορισμό του χαρακτικού έργου με όλα τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν: Σχέδιο, σύνθεση, γραφή, υφή, τόνος, χρώμα.

Με την εν γένει εργαστηριακή εμπειρία επιδιώκεται η αισθητική ευαισθητοποίηση με τη φόρμα της Χαρακτικής, τα χαρακτηριστικά της και την ιδιαιτερότητά της, που την κάνει να ξεχωρίζει από τη Ζωγραφική και τη Γλυπτική. Μέσα από τη διδακτική διαδικασία, διαπιστώνονται και καλλιεργούνται οι μεγάλες εκφραστικές της δυνατότητες, η πληρότητά της και η δυνατή της προσωπικότητα, που δεν αναπληρώνεται, ό,τι ακριβώς την αναδεικνύει σε μείζονα Τέχνη, μακραίωνη και ταυτόχρονα τόσο σύγχρονη.

Το εργαστήριο στεγάζεται στον 1ο όροφο του κτηριακού συγκροτήματος των Α' Φοιτητικών Κατοικιών, στεγάζεται σε χώρο 135τ.μ., διαθέτει 50 θέσεις εργασίας καθώς και εξοπλισμό εφαρμογής των τεχνικών της ξυλογραφίας, της λιθογραφίας και της χαλκογραφίας.